Çocuğum gece altını ıslatıyor ne yapmalıyım?

Yatak Islatma

Çocukların Yatalarını Islatmasının En yaygın 5 sebebi

Anne Babalar için gerçekten can sıkıcı bir sorun olan çocuğunuzun altını ıslatması. Günlerce hatta bazen aylarca devam eden bir soruna dönüşmüş olabilir. 

 

Hani yaş daha çok yatağını ıslatıyor.

Genelde çocukların yaklaşık olarak %16'sı beş yaşın altında altını ıslatıyor. Bu sayı yaşı ilerledikçe azalıyor ve 14 yaş ve üstü çocukların sadece yüzde 1-2'sinde görülüyor. Erkek çocukların altını ıslatma olasılığı kız çocuklarından neredeyse  iki kat daha fazladır. Gelişim geriliği olan, duygusal ve davranışsal güçlükleri olan çocuklarda daha sık görülür.

 

Peki, Çocuklar neden altını ıslatır?

En yaygın altını ıslatma sebepleri şunlardır ;

Zaman problemi. Bazı çocukların mesane kontrolünü gerçekleştirebilmesi için zamana ihtiyaç duyarlar.

Genetik sorunlar. Yatağını lslatan çocukların genelde ailesinde annesi babası, teyzesi halası, birinci dereceden akrabası aynı sorunu yaşamıştır.

Uyumak. Uykunun sık sık bölünmesi evcil hayvanlar, horlama problemi, elektronik eşyalar çocuğunuzun uyku düzenini alt-üst eder ve altını ıslatma problemine sebebiyet verebilirler.

Stres veya yaşam değişiklikleri. Başka bir eve taşında, küçük ya da büyük bir kardeşe sahip olma, arkadaşları arasında zorbalık görme, çocukların uzun süre kuru kaldıktan sonra altını ıslatmasına neden olabilir.

Tıbbi. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), kabızlık veya vücudun yapısındaki veya işlevlerindeki farklılıklar, ya da
Diyabet-1 (Halk arasında şeker) çocuğunuzun altını ıslatmasına sebep olabilir.

 

Peki, Bu konuda ne yapmam gerekir ?

Yatağını ıslatan çocukların yaklaşık yüzde 15'i herhangi bir müdahale olmaksızın gece boyunca kuru kalmayı öğrenir; ancak yatak ıslatma ne kadar uzun süredir devam ediyorsa, kendi kendine iyileşme olasılığı o kadar düşüktür. İşte ebeveynlerin deneyebileceği birkaç şey:

 

  • Yatmadan önce içecekleri azaltmalısınız bol sulu içecekler özellikle kafein çocukların daha çok çişinin gelmesine sebep olur.
  • Çocuğunuzun yatmadan yarım saat önce mutlaka banyo yaptırmanızı öneririz. Bazı çocuklar, mesanelerini boşaltamayabilir ve dürtü de hissetmezler. Yatmadan önce yapılan banyo çocuğunuz dürtü hissetmese bile tuvalet ihtiyacını gidermiş olur.
  • Çocuğunuzun kesintisiz iyi uyuduğundan emin olun. Mümkünse odasından elektronik cihazları ve varsa evcil hayvanları çıkarıp ona huzurlu bir uyku hediye edin.
  • Çocuğunuzu cezalandırmamaya çalışın çünkü bu onda stres yaratabilir ve altını ıslattığında size söylemekten çekinebilir. 
  • Altını ıslatmadığı kuru geceleri bir not defterine tik atıp not düşün ve çocuğunuzu bunun için ödüllendirin Ayrıca, altını ıslatıp ıslatmadığını kısaca gerçeği söylediği için ona küçük bir etiket ya da çıkartma verebilirsiniz. Bu onun her zaman doğruyu söylemesine yardımcı olacaktır.

Siz gece yatmadan önce çocuğunuzu tuvalete kaldırabilirsiniz. Eğer o ana kadar altını ıslattıysa ertesi gece daha erken kaldırabilirsiniz. Bunun ayarlamasını yapıp doğru zamanı bulabilirsiniz. Bu şekilde kuru olarak uyanmak çocuğunuzu hem iyi hissettirecek hem onu cesaretlendirecektir.

 

Çocuk Yatak ıslatma Uyarı Alarmları

Bu tarz alarmlar çocuğunuzun iç çamaşırına takılır veya üzerinde ped vasıtıası ile çocuğunuzun üzerinde uyuması sağlanır. Ped ıslaandığında alarm ikaz verir ya da titreşim oluşturur, böylelikle çocuğunuz işemeden uyanır ve uyanması gerektiğini öğretir. Yukarıdaki stratejileri uyguladıktan sonra sorun devam ediyorsa uyarı alarm satın alabilirsiniz. Bu, biraz pahalı ve zahmetlidir. Çocuğunuzun çişi geldiğinde kalkmasını öğrenebilmesi için işeme / kalkma , deneme yanılma yapması gerekebilir. 

 

Eğer sorun devam ederse doktorunuza danışmalısınız!

Çocuğunuzun altını ıslatma problemi için doktorunuza başvurabilir ve ilaç tedavisi uygulatabilirsiniz. İlaç tedavisi kısa dönemde etkili olmakla beraber ilacı bıraktığında sorun devam edebilmektedir. Bu yüzden ilaç tedavisinin yanı sıra yukarıdaki önerilen maddeleri uygulamak ona uyanma alışkanlığı kazandırmasına yardım eder ve daha faydalı olur.

Aşağıdaki durumlar görünüyorsa doktorunuza başvurmalısınız:

6 ay boyunca geçmeyen yatak ıslatma problemi.

Horlama, uyurken nefesi kesilircesine hızlı nefes alma,

İdrarını yaparken yanma ve acı hissi.

Sık sık idrara çıkma hissi.

Normalden daha çok içme

Ayaklarında şişiklerin oluşması.

 

TAG: Çocuk yatağı

Etiketler: Yatak Islatma
Kasım 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR